Küldd fel a neved az űrbe!

Izgalmas lehetőség adódik azok számára, akik régóta vágynak arra, hogy elhagyhassák a Földet, és utazást tegyenek a világűrben. Igaz nem szó szerint, de most bárkinek megadatott a lehetőség, hogy a NASA új Orion űrhajójának tesztje alkalmával a nevét elküldhesse az űrbe.

A NASA ezen alkalomból jelentkezést hirdetett, és a jelentkezők nevét egy mikrochipen tárolva az Orion űrhajó fedélzetén feljuttatja a világűrbe, majd később Mars körüli pályára is.

Ha jelentkezel, akkor a neved rajta lesz egy pénzérme méretű mikrochipen, amikor az űrügynökség december 4-én először indítja útjára az Orion űrhajót első tesztrepülése alkalmával. Az űrhajó 4,5 órát tölt majd földkörüli pályán, hogy teszteljék az Orion rendszereit, majd a szerkezet 32 ezer kilométeres óránkénti sebességgel belép a Föld légkörébe mintegy 2200 Celsius fokos hőmérsékletnek ellenállva, mielőtt a Csendes-óceánon landol.

De a neved útja ezúttal nem ér véget. Miután visszatért a Földre, a neveket tartalmazó chip része lesz a NASA Marshoz tervezett kutató és missziós utazásainak. A chipen lévő nevek sokkal messzebbre fognak eljutni, mint az űrutazók bármelyike is korábban.

"A NASA a felfedezés határait feszegeti, és keményen dolgozik azon, hogy embereket küldjön a Marsra a jövőben," - mondta Mark Geyer, az Orion program vezetője. "Amikor a vörös bolygóra tesszük a lábunkat, azt az egész emberiség javára fogjuk felfedezni. Ezeknek a neveknek az odajuttatása lehetővé teszi az emberek számára, hogy részei legyenek az utazásunknak," - tette hozzá.

A személyes "beszálló kártyák" beérkezési határideje október 31-e. A közönség lehetőséget kap arra, hogy október 31-e után is beküldhesse bárki a nevét, mely részt fog venni a jövőbeli tesztrepülések során, és a NASA Mars expedíciója alkamával.

Ha szeretnéd, hogy neved részt vegyen az Orion első tesztrepülésén, látogass el ide:

http://go.usa.gov/vcpz

Az Orionról

A NASA Orion űrhajója azért épül, hogy az ember képes legyen távolabb jutni, mint bármikor korábban. Az Orion fog járműként szolgálni kutató legénység űrbe juttatásához, felszerelve vészhelyzeti visszatérési képességgel, valamint alkalmas lesz a legénység életfeltételeinek biztosítására az űrutazás alatt, és a biztonságos visszatérésre a távoli űrből.



Az Orion első tesztrepülésére december 4-én kerül sor, amikor is kétszer megkerüli majd a Földet, és próbára teszi a legfontosabb biztonsági renszereket. Az Orion egy Delta IV rakéta tetején fogja elhagyni a Földet a Cape Canaveral rakétaindító bázis 37-es indító állásáról.

A teszt során értékelik az indító és a nagy sebességű visszatérési rendszereket, mint például a repülési és irányító berendezéseket, az ejtőernyőt és a hőpajzsot. A jövőben az Orion a NASA új űrkilövő rendszere segítségével hagyja majd el a Földet. Ez a rendszer erősebb bármelyik korábbi rakétánál, amit valaha is építettek, és képes lesz embereket eljuttatni a mély űrbe tervezett uticélokhoz, mint például aszteroidákhoz, és végül a Marshoz.