Hamarosan jön a következő legjobb dolog, a szabad energia

Globális energia kérdésben szükség van egy gyors paradigmaváltásra, hogy megmentsen bennünket a folytonos konfliktusoktól, és a fogyatkozó fosszilis tüzelőanyagok okozta környezeti pusztulástól. A jelenlegi energia mátrix nem túl hatékony, ugyanakkor költséges, háborúkat okozva és szennyezve a környezetet, hogy csak Fukushimát és a Deepwater Horizont vegyük példának a legutóbbi ipari-környezeti katasztrófák közül.

Egy olyan nagy váltás, mint ez, nem egyszerű dolog a gazdaságban, mivel a haladás ütemét és a technológiai változásokat manapság a vállalatok, a kormányok, valamint a pénz és profit határozzák meg. Új megoldásokat találni egy ilyen nagy problémára rendkívüli kihívást jelent, mivel a válasznak számos egyedi és hatalmi érdeknek kell megfelelnie. Bár sok és tehetséges "csináld magad" mérnök foglalkozik évtizedek óta a szabad (ingyen) energia gyakorlati megvalósításával, ám egy ötlet kifejlesztése és annak piacra juttatása két nagyon különböző dolog.

A hadiipari komplexum nemrég jelezte, hogy valóban érkezik egy paradigmaváltás, és a következő évtizedekben a kompakt hidegfúziós reaktorok valósággá válnak, és készen fognak állni a széles körű használatra.

A repülési és védelmi technológiákat fejlesztő cég a Lockheed Martin a közelmúltban jelentette be abbéli szándékát, hogy kompakt hidegfúziós technológiát biztosít a világ számára, elsőként a katonai és védelmi alkalmazások területén, majd a nyilvános energiaszektor fejlesztésére. Ez egy rendkívüli vállalati nyomást jelez, hogy valami kiemelkedő fontosságú dolgot fejlesszenek ki az emberiség jövőjét figyelembe véve.

A jelenlegi nukleáris program a maghasadásra épít, az atomok széthasítására annak érdekében, hogy nukleáris energiát termeljenek, ami rendkívül veszélyes, mely létrehozta az elöregedő erőművek, és a radioaktív hulladékok elhelyezésére szolgáló létesítmények globális infrastruktúráját. (1)(2) Az atomfizikusok majdnem egy évszázada próbálják már megfejteni a hidegfúzió titkait, ahol az atomok
egyesülésekor, ami egyfajta nukleáris reakció, energia szabadul fel, és mindez szobahőmérsékleten. A Nap erejének hasznosítása, ahogy néhányan hívják a hidegfúziót, az a folyamat, ami fűtőanyaggal látja el a csillagokat. (3)

A Lockheed Martin általi technológia kifejlesztése kis reaktorok tömeges termeléséhez vezethet, korlátlan energiatermelési potenciállal, és nulla károsanyag kibocsátással, ami a másik legfontosabb dolog, hogy valóban szabadon hozzáférhető lehessen ez a fajta energia. Ez egy jelentős előrelépés lenne a jelenlegi hidegfúziós reaktorokhoz képest, melyeknél még mindig nem tudnak nagyobb kimeneti teljesítményt létrehozni, mint amennyi betáplált energia szükséges a reakció létrehozásához.

Sajnos miközben a Lockheed Martin egyike azon kevés csapatnak a Földön, mely ténylegesen képes teljesíteni ígéretét, hogy piacra dobja ezt a technológiát, az első számú védelmi vállalatok között van ezen a bolygón. Ahogy a legtöbb új technológia haladásában, a hadiipari komplexumnak nagyon is sok köze van ezek fejlesztéséhez. Ilyen körülmények között az új ötleteket először azzal a megfontolással kezelik, hogy "biztonsági" célokat szolgáljanak, melyek gyakorlatilag többnyire emberek követésére és megölésére készülnek, ami aligha nevezhető a legnemesebb szándéknak. Most a tét valójában nem kisebb, mint hogy megláthatjuk végre azt, hogy a hidegfúzió tényleg szabaddá tesz bennünket, vagy újra csak arra használják fel, hogy továbbra is rabszolgasorban tartsanak bennünket.

A Lockheed Martin érdekes és izgalmas tervei a következő videóból derülnek ki.



Lehet, hogy a szomszédod már hidegfúzióval kísérletezik?

Mindig is voltak független mérnökök és amatőrök, akik már vizsgálták ezeket az elgondolásokat a saját otthoni laboratóriumaikban, de fejlesztéseik alig jutottak el a nyilvánossághoz, vagy azért, mert találmányaik érdemtelenek voltak, ami nem valószínű, vagy mert szinte valamennyit elrejtették a közvélemény elől szabadalmi jogokra vagy üzleti titokra hivatkozva.

Sokan kerültek abba a helyzetbe az évtizedek során, hogy a globális energetikai óriások tevékeny felvásárlása, vagy az önállóan kifejlesztett energetikai technológiák leállítása miatt ötleteik eltűntek az emberek szeme elől. Ennek ékes példája a "Ki ölte meg az elektromos autót" című dokumentumfilm, amely bemutatja a történelem első sorozatban gyártott elektromos autójának bukását.
Ki ölte meg az elektromos autót?
Ez volt az egyik leggyorsabb, leghatékonyabb autó, amit valaha is készítettek. Villannyal, elektromossággal működött, nem bocsátott ki szennyező anyagot, és az autóipar élmezőnyébe röpítette az amerikai technológiát. Azok a szerencsés kevesek, akik vezethették, többé nem akartak megválni tőle. Akkor miért zúzta be a General Motors az EV1 elektromos járműflottáját az arizonai sivatagban?
A dokumentumfilm végigköveti a GM EV1 életét és titokzatos halálát, megvizsgálja, hogy milyen kulturális és gazdasági hullámokat keltett-vetett, és ezek a hullámok hogy verődtek vissza a kormány és a nagy üzleti vállalkozások termeiben.


A független tudományok szelleme még mindig él és virul, és a fiatal Taylor Wilson atomfizikus úgy véli, hogy a gyerekeknek is megvan a hatalmuk ahhoz, hogy megváltoztassák jövőnk energetikáját. Taylor 14 évesen épített hidegfúziós reaktort az otthoni garázsban, és azóta sok új ötlettel nyűgözte le a tudományos közösséget.

Taylor néhány saját elért eredményéről beszél röviden:



Virginiában Douglas Coulter, egy csináld magad mérnök a garázsában található műhelyében és laboratóriumában barkácsol nukleáris reaktorokat, és van egy működő hidegfúziós reaktora a napenergiával működő otthonában. Azt szorgalmazza, hogy a technológia legyen nyílt forráskódú, és ne zárják el vállalati szabadalomra, vagy üzleti titokra hivatkozva, ami felvet egy másik hibát a jelenlegi paradigmában, és ami rendkívül égető kérdés, hogy milyen szabad energia titkokat zártak el, és tartottak rejtve az emberi faj elől?

A történetéről készült filmben láthatjuk a házilag készült nukleáris reaktorát.



Következtetés

A világ évek óta vár egy elmozdulást a jelenlegi paradigmától, a fosszilis tüzelőanyag kitermelésétől és elégetésétől, hogy energiához jussunk, és a radioaktív hulladéklerakóktól, melyek örökre megmérgeznek bennünket. Ha a katonai ipari komplexum végül látja ennek a fontosságát, és azt is értik, hogy mindez fontos a katonai működőképesség fenntartásához, akkor képzeljük el, hogy ez a technológia milyen nagy segítségünkre lenne néhány súlyos társadalmi és gazdasági egyenlőtlenség kiigazításában a mai világban.

Waking Times

(1) - http://hu.wikipedia.org/wiki/Maghasadás
(2) - http://hu.wikipedia.org/wiki/Atomerőmű
(3) - http://tttweb.hu/gyujtemenyek/cikkek/regi/Technika/Hidegfuzio.htm