A DNS nem hazudik: a boldog gyermekek egészséges felnőttek lesznek

Úgy hangzik, mint egy science fiction, de ez már tudományos tény. A boldog gyermekkor egészséges felnőtt élethez vezet. Ezt állapították meg tudósok, amikor megvizsgálták a gyermekkori megpróbáltatások hatását a DNS-re. Azt találták, hogy kromoszómáink apró védőlemezkéi, az úgynevezett telomerek idő előtt lerövidülnek, amikor a gyerekek folyamatosan traumatikus eseményeket tapasztalnak meg. (1)

A tudósok úgy találták, hogy a hosszú telomerek kapcsolatban vannak az emberi egészséggel és vitalitással, míg a rövidek általában idős vagy krónikus betegségekben szenvedő embereknél találhatók meg. A telomerek valahogyan rögzítik a különböző életmódbeli tényezők felhalmozódó hatását az egészségünkre. Bár a módja, hogyan teszik ezt még nem világos, egy biztos, hogy érzékenyek az oxidatív stresszre.

Köztudott, hogy a lelki nyomás a sejtjeinket a szabad gyökök legyengítő hatásának teszi ki. Ez lehet az egyik oka, hogy miét válnak a telomerek idő előtt röviddé. A kutatások azt mutatják, hogy azok a felnőttek, akiknek nehéz gyermekkoruk volt, következetesen rövidebbek a telomerjeik, és esetükben nagyobb a kockázata a krónikus, és rokkantságot okozó betegségeknek.

Ha ez elsőre kissé túlzónak hangzik, gondoljuk át újra. A Kaliforniai Egyetem orvosai azt találták, hogy még akkor is, amikor egy várandós anya állandó stersszt tapasztal, az anya hormonális és fiziológiai válaszait érzékeli, és rögzíti a magzati DNS.

A kutatás úgy találta, hogy amikor a nők intenzív negatív élményeken mentek keresztül a terhességük ideje alatt, a felnőtt utódaik rövidebb telomerekkel rendelkeztek, összehasonlítva olyan személyekkel, akiknek anyja terehssége nyugodt volt. Úgy néz ki, hogy egyes esetekben a felnőttkori betegségek programozva vannak a magzati DNS-ben.

Egy pszichiátriai kutatás most azt mutatja, hogy a gyermekkori bántalmazás hatással van az agy szerkeztére, még komolyabb szintű visszaélések esetében, még nyilvánvalóbb neurobiológiai rendellenességeket észleltek, különösen érzékeny témákban.

További tanulmányok azt találták, hogy azok a gyermekek, akik megtapasztalták, vagy akár csak megfigyelték a családon belüli erőszakot, nem csak gyakrabban tapasztalták meg a depressziót, a szorongást és a csökkent gondolkodási képességet, hanem kimutatható szerkezeti különbséget figyeltek meg az agy vizuális ingereket feldolgozó részében.

Ez potenciálisan befolyásolhatja az agyi funkciókat, mint például az alak felismerést, a tárgyak megnevezését, és a vizuális mozgás tudatos észlelésének minden módozatát, amit az érintett agyi struktúra irányít. A gyermekek érzelmi egyensúlyának megőrzése minden alkalommal rendkívül fontos!

(1) - http://hu.wikipedia.org/wiki/Telomer
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23300699
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23112344
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20520834