5 hatékony módszer a tüdő megtisztítására és méregtelenítésére

A tüdőn keresztül jut el az oxigén a sejtekhez, segít méregteleníteni a szervezetet, és képes meggyógyítani, ha megfelelően működik. A tüdő megtisztítása egyben a méreganyagok eltávolítását is jelenti a szervezetből, amelyek hatással lehetnek az adott szervekre, és magára az egész testre is.

Valóban szükséges a méregtelenítés? Röviden, igen. Nagy mennyiségben találkozunk szennyező anyagokkal minden nap, mely megnehezíti a szervezet méregtelenítési erőfeszítéseit, és ha ezek a méreganyagok nem hagyják el a testünket, jóval érzékenyebbek leszünk a betegségekre és a fertőzésekre, a hormonális egyensúlyról nem is beszélve.

Függetlenül a forrásuktól, minden méreganyagnak át kell haladnia a test méregtelenítő folyamatán a májunkban, ezért kap ez a szervünk mindig hangsúlyos szerepet bármilyen méregtelenítő program során. Ugyanakkor a tüdő támogatásával javítható a máj méregtelenítő hatása, és mindezt kihasználhatjuk a jobb egészségünk érdekében.

1. Szőlő tisztítókúra

Dr. Elson M. Hass, a "Staying Healthy with the Seasons (1), (Egészségesnek maradni az évszakokkal)" című könyv szerzője szőlő tisztítókúrát javasol, hogy megtisztítsuk a tüdőnket. Igyunk frissen préselt szőlőlét 5-7 napon keresztül, vagy a szőlőevés is működik. Lehet inni egy pohár limonádét minden nap az ízek kiegyensúlyozása érdekében, ha a szőlő túl édes volna. Szintén fogyasszunk 1 evőkanál olívaolajat naponta kétszer, és igyunk egy hashajtó teát reggel és este, hogy a beleket mozgásban tartsuk. A szőlőlé frissítőként hat a tüdőre, és segíti a méregtelenítését.

2. Gyógynövények az egészséges tüdőért

A gyógynövény készítmények nem csak fokozzák a tüdő egészségét, de képesek gyógyítani a fertőzéseket, méregtelenítenek, és akár a tüdő károsodásait is kijavítják. A martilapu, a kakukkfű, a lobélia, az örménygyökér és a zsálya is megtalálható azon 15 legerősebb gyógynövény között, melyek köptető, nyálkaoldó hatásuk miatt elősegítik a tüdő egészséges működését. Főzzünk egy erős csésze teát ezen gyógynövények bármelyikéből, vagy használjuk őket párologtatóban a maximális hatás érdekében. (2-5)

3. Méregtelenítés légzés által

B.K.S. lyengar (6) szerint a pránajáma, vagy légzési gyakorlatok segítenek megőrizni a tüdő tisztaságát a friss vér áramlásának a fokozásával. Azt is mondja, hogy a pránajáma edzi a tüdőt, mely jobb egészséget és életminőséget nyújt. Gyakorlatokat javasol, köztük a levegő visszatartását mondván, hogy ez kifejezetten jó a tüdő számára. Próbáld ki a uddzsáji pránajámát egy teljes belélegzéssel, majd tartsd benn a levegőt 2-3 másodpercig, majd teljesen lélegezz ki. Hagyd a rekeszizmod leereszkedni a hasi izmok lazán tartásával. A has térogata ilyenkor kibővül, ahogy a rekeszizom lesüllyed, így több hely lesz a tüdő körül, és lehetővé teszi, hogy kitöltse a levegő. Ezt a légzést ismételd meg nyolcszor.

4. Testmozgás

A szív- és érrendszer edzése munkára fogja a légzőrendszert, amely segíti a méregtelenítést. Eltávolítja a tüdőt bélelő egészségtelen nyálkahártya réteget, mely toxicitást okoz a tüdőben. A szív- és érrendszert igénybevevő testmozgás valójában nem a tüdőt méregteleníti, hanem javítja az egészségét azáltal, hogy hatékonyabb működésre serkenti. Menj el túrázni, kerékpározni, úszni stb., amely megnöveli a szív munkáját, és élvezd az előnyeit!

5. Olaj öblögetés

Az olajjal történő öblögetés képes különböző betegségeket gyógyítani, köztük a fejfájást, hörghurutot, trombózist, fekélyt, bélbetegségeket, sőt még az agyvelőgyulladást is. A krónikus vérbetegségek tünetei is drámai mértékben csökkenthetők vagy gyógyíthatók az olajjal történő öblögetés tüdőre gyakorolt hatásának köszönhetően. (7)

(1) - http://hu.txtr.com/catalog/document/exc9or9/staying-healthy-with-the-seasons--elson-m-haas/
(2) - http://www.javas.hu/gyogyaszat/gyogynovenyek/martilapu.htm
(3) - http://hu.wikipedia.org/wiki/Kakukkfű
(4) - http://hu.wikipedia.org/wiki/Örménygyökér
(5) - http://antalvali.com/orvosi-zsalya-salvia-officinalis.html#gyogyhatasai
(6) - http://en.wikipedia.org/wiki/B._K._S._Iyengar
(7) - http://vegalife.hu/index.php?pc=article&aid=150