A biztonsági kamerák hamarosan szájról fognak tudni olvasni

Egy jordán tudós létrehozott egy automatikus szájról olvasó rendszert, amely képes megfejteni az emberi beszédet átlagosan 76-os százalékos sikerességgel. A számítógépes látás, alakfelismerés és jelfeldolgozás terén elért közelmúltbeli eredmények azt sugallják, hogy a számítógépek hamarosan képesek lesznek elég pontosan olvasni szájról ahhoz, hogy az már a magánélet és biztonság komoly kérdéseit veti fel.

Ahmad Hassanat, a jordán Mu'tah Egyetem kutatója azt mondja, hogy az automatizált szájról olvasás jelentősen javult az elmúlt években, de még mindig vannak kihívások a szoftver elkészítésében. Azt mondja, hogy az emberi szájról olvasó program akkor teljesít a legjobban, ha van fogalma a beszélgetés összefüggéséről, és jól érti a nyelvtant, a kifejezéseket és a gyakori szófordulatokat. Egy ilyen számítógépes program elkészítése, mely képes ezeket pontosan felismerni, időt vesz igénybe, mondja Hassanat.

http://arxiv.org/ftp/arxiv/papers/1409/1409.1411.pdf



A technológia, amely szájról olvas, széles potenciális felhasználási lehetőségeket rejt magában az ember-gép kapcsolat terén, mely egy olyan tudomány, ami segít olyan új beviteli rendszerek kifejlesztésében, melyek megkönnyítik az emberek számára, hogy irányítani tudják eszközeiket, például a beszéd felismerés, a jelnyelv és a videó megfigyelés területén.

Hassanat szerint a szájról olvasó technológiát adatok megvédésére is lehet használni egy "vizuális jelszóval", ahol a felhasználó egy sor szót mond el a készülék kamerájába, és ezzel igazolhatja online személyazonosságát.

Azonban a szájról olvasó technológia megfigyelés során történő használata "egy sor adatvédelemmel kapcsolatos kérdést vet fel", állítja a Technology Review. "Például lehetséges, hogy egy beszélgetésről készült videófelvételt jelenleg nem lehet értelmezni hang nélkül, de a jövőben ez könnyen megtehető. Hogyan lehet bárki számára, akár politikus, gazdasági vezető, vagy népszerű személy, de tulajdonképpen bárkivel szemben is méltányos, ha egy ilyen jövőbeli elemzés lehetősége fennáll?

Hassanat ugyanakkor elismeri, hogy több évnek kell még eltelnie, mielőtt egy ilyen vizuális beszédfelismerő szoftver képes lesz értelmezni a beszédet lényegesen nagyobb pontossággal, mint a jelenlegi program.

http://www.theweek.co.uk/technology/60421/lip-reading-computer-raises-privacy-fears

Az amerikai Nemzetbiztonság (DHS) és a rendőrség térfigyelő kamerákat és Stingray felügyeleti rendszereket használ kémkedni az amerikaiak körében mindenhol.

A Kongresszusnak és a Fehér Háznak a vizsgálataihoz szüksége van megfigyelő rendszerekre. Ugyanaz a pénz, amely finanszírozta az MRAP-ek és az éjjellátó szemüvegek kifejlesztését, ugyanaz finanszírozza a hírszerzést helyi szinten. A Nemzetbiztonság Grant programja közvetlenül finanszírozza a Fúziós Központokat.

Az amerikai törvényhozás 2009. január 22-én határozatot fogadott el (H. R. 645) öt országos vészhelyzetkezelő információs központ létrehozására az Egyesült Államok területén lévő katonai támaszpontokon. Ezek a "Fusion Center"-nek nevezett információgyűjtő és koordináló központok vették át a FEMA (Federal Emergency Management Agency - Szövetségi Katasztrófa-elhárítási Hatóság) által felépített gyűjtőtáborok irányítását is. A fúziós központok feladata információk gyűjtése az amerikaiak életének valamennyi vonatkozásáról. Ezeket az információkat egyesíti és adja tovább a többi fúziós központnak. Feladatai közé tartozik a fenyegető helyzetek felismerése, a riasztás leadása és a szükséges intézkedések megtételének a kezdeményezése.

https://www.eff.org/deeplinks/2014/04/why-fusion-centers-matter-faq#15

Amerikai megfigyelés és koncentrációs táborok - Jesse Ventura