Mesterséges emberi farmok három éven belül véget vethetnek az állakísérleteknek

Mesterséges szerveket, mint például tüdőt, májat és vesét már most is használnak, hogy teszteljék rajtuk a kozmetikumokat, vegyszereket és a gyógyszereket.

Mesterséges embereket fognak használni a közeljövőben, hogy véget vessenek a vitatott állatkísérleti módszereknek, állították tudósok.

A mikrochippel ellátott emberi gépeknek köszönhetően három éven belül elérhető lesz, hogy ne legyen szükség többé állatkísérletekre, mely a Sunday Times állítása szerint évente akár 90 millió állat életébe is kerülhet.

"Ha a rendszerünket jóváhagyják a szabályozó hatóságok, akkor a legtöbb állatkísérleti laboratóriumot világszerte be lehet zárni," - mondta Uwe Marx, a Berlini Műszaki Egyetem szövetmérnöke, és a TissUse cég alapítója, amely a technológia mögött áll. - http://www.tissuse.com/index.html

Marx várakozása szerint ezeket az emberi farmokat több száz gép fogja alkotni.

Gyárilag előállított testrészek

A Harvard Egyetem tudósai már dolgoznak egy öt szervből álló teszten, melyen például az asztmát képesek vizsgálni.

"Éppen most cseréljük le az állatkísérleteket," - mondta Geraldine Hamilton, a Wyss Intézet vezető beosztású alkalmazott kutatója.

"Ezek a rendszerek lehetővé teszik az emberi test mechanizmusainak jobb megértését, és olyan bepillantást engednek számunkra, mely az állatkísérletek során nem lehetséges."

A "szerv farmok" fogják felváltani a rutin állatkísérleteket, valamint a majmokon végzett komplex diabétesz kísérleteket, de az állatokon végzett kísérletek 20 százaléka tovább fog folyni olyan területeken, mint az Alzheimer-kór, és a csípőprotézis terápia.

Csak Nagy-Britanniában az elmúlt évben 4 millió állatot használtak fel laboratóriumi vizsgálatokra, ez a szám világszerte 115 millió!

A kozmetikai vállalatok már rá lettek kényszerítve az emberi tesztgépek fejlesztésére, mivel a kozmetikumok előállításának folyamatában betiltották az állatkísérleteket Európában, és Észak-Amerikában.

IBTimes